Санкції заженуть російську економіку в рецесію, - ЄБРР

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) знизив прогноз зростання економік Росії, України і країн Східної Європи

За прогнозами банку, в російській економіці наступить рецесія. Передбачається зниження російського ВВП на 0,2% в 2015 році. У 2014 році банк прогнозує нульове зростання, пише РБК.

"Ми переглядаємо прогноз зростання (ВВП РФ) на 2015 рік до невеликого зниження - на 0,2%, т.к. санкції досягнуть свого ефекту, а фіскальні можливості будуть обмежені. Висока завантаженість виробничих потужностей обмежує довгострокові ефекти від бюджетних або монетарних заходів", - йдеться в повідомленні банку. 

ЄБРР заявив, що для зростання російської економіки необхідно закінчення геополітичної кризи. При цьому відновлення довіри до економіки навіть з умовою скасування санкцій буде «затяжним», а ділові відносини потрібно «буде вибудовувати заново». 

Нульове зростання російської економіки раніше передрік екс-міністр фінансів Олексій Кудрін. За його оцінками, через слабкий приплив інвестицій це триватиме протягом двох-трьох років.

"Ми переживаємо зараз дуже складний момент. Темпи зростання будуть зберігатися дуже низькими протягом двох-трьох років, - заявив Кудрін на бізнес-форумі Американської торгової палати. - Якщо ми за цей період не проведемо необхідні реформи, низькі темпи зростання в межах 2-3% збережуться і в майбутньому". 

Наприкінці серпня прогноз по економіці представило Мінекономрозвитку: за базовим варіантом ВВП виросте в 2015 році на 1% замість 2%, як планувалося.