Будівництво росіянами атомної станції в Фінляндії розвалило правлячу коаліцію країни

Кабінет міністрів Фінляндії в четвер підтримав проект російсько-фінського консорціуму Fennovoima по будівництву в країні АЕС "Ханхіківі-1", у відповідь на це представники «Зеленого союзу» оголосили про свій вихід з правлячої коаліції

Цей крок залишить уряд Олександра Стубба з мінімальним парламентською більшістю в 51% за півроку до чергових виборів, пише РБК.

Уряд схвалив оновлення ліцензії Fennovoima на споруду АЕС більшістю з десяти голосів проти семи. Основна умова - до літа 2015 фінські власники Fennovoima повинні будуть збільшити свою частку з поточних 52% як мінімум до 60%.

"Ми прийняли рішення про відхід з важким серцем і розчаровані результатом голосування. Ми хотіли залишитися в уряді, але наша позиція програла", - зазначив на прес-конференції лідер "зелених" Вілле Нійністе. 

Про те, що уряд схильний підтримати проект АЕС ще на початку тижня заявив міністр економіки Фінляндії Ян Вапаавуорі.

"З політичної точки зору, звичайно ж, це не найкращий час для обговорення такої теми. Але ми приймаємо рішення, коли проблема вимагає втручання, а не коли нам зручно", - заявив він. Після цього Нійністе як міністр навколишнього середовища пригрозив виходом партії з уряду, якщо пропозиція Вапаавуорі буде підтримано на засіданні кабінету 18 вересня. 

У своєму інтерв'ю Financial Times раніше на цьому тижні, вказуючи на проросійське рішення уряду, Нійністе вжив термін «фінляндізація» - політика поступок Радянському союзу в післявоєнній Фінляндії, починаючи від тісних торговельних зв'язків, закінчуючи забороною в країні антирадянських фільмів і книг.

Основна претензія «зелених» до плану забудови АЕС «Ханхіківі-1» - зростання енергозалежності від Росії. Ще на початку березня, до введення перших санкцій проти Москви, в інтерв'ю телекомпанії YLE Нійністе закликав Центр радіаційної безпеки STUK усіма способами заблокувати програму спорудження станції. На той момент ще не була закрита угода з купівлі російської держкорпорацією «Росатом» 34% компанії-підрядника Fennovoima, а власник ще 16% акцій визначений не був. Побоюючись викупу цієї частки стратегічно важливого проекту росіянами, Нійністе пропонував «зробити упор на вітчизняні поновлювані джерела енергії». 

Умова уряду Фінляндії про розширення участі вітчизняних компаній в Fennovoima покликане поставити крапку в питанні володіння фірмою. Спочатку проект належав групі фінських інвесторів Voimaosakeyhtio і німецькому концерну E.On на 66% і 34% відповідно. В жовтні 2012 року E.On продав свої акції Voimaosakeyhtio. Рік по тому цей пакет викупив «Росатом». Після змін у складі Voimaosakeyhtio, на лютий 2014 групі стало належати 50,2%. За даними самої Fennovoima, інвесторам Voimaosakeyhtio вже належить 66% компанії, що залишилися 34% знаходяться у володінні RAOS Voima Oy - «дочки» «Росатому».