Чуркін звинуватив ООН у навмисному затягуванні розслідування катастрофи "Боїнга-777"

Постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін вважає, що катастрофу малазійського "Боїнга-777" використовують проти Росії, нагнітаючи міжнародну напругу

Про це він заявив на засіданні Радбезу ООН, передає Еспресо.TV з посиланням на УНН.
 
За словами Чуркіна, Росія вважає, що попередній доклад нідерландської комісії, має лише інформативний характер і не містить переконливих свідчень про самі обставини авіакатастрофи. І очевидним є факт затягування і заплутування процесу, сказав Чуркін.

За його словами, ця трагедія лише нагнітає міжнародну напругу. А одразу після катастрофи, ще до того, як були отримані достовірні дані, всю вину вже встигли перекласти на місцевих "ополченців".

"Не будемо забувати, що ці дії стали приводом для розкручуванння санкціонної спіралі проти Росії. Вважаємо це актом інформаційної війни", - сказав Чуркін.

Також, він додав, що Росія не бачить реальних прагнень секретаріату сприяти повноцінному міжнародному розслідуванню, особливо причетність української сторони.

"Дані про переговори авіадиспетчерів були передані лише в кінці серпня. У звіті комісії нічого не сказано по лінії українського військового сектору. Немає інформації про переговори українськиїх диспетчерів. Замовчується питання про можливу присутність поруч із малазійським боїнгом українського військового винищувача", - додав він.

Рзслідування, зазначив Чуркін, проводилось доволі відсторонено. Також він запропонував з метою покращення розслідування, аби спеціалісти вжили додаткових заходів і порушили питання про створення спеціального представника ОБСЄ, якого потрібно направити в район катастрофи.

Попри заяви всіх інших представників, Чуркін вважає, що ситуація на Донбасі, де не припиняються випадки порушення перемир'я з боку бойовиків, не заважає проводити розслідування обставин трагедії.

"Не зрозуміло, що саме заважає експертам виїхати в Донецьку область зараз, в умовах перемир'я, на місце катастрофи і провести розслідування за міжнародною схемою", - сказав російський представник.

Нагадаємо, 17 липня цивільний літак Boeing-777 авіакомпанії "Малазійські авіалінії" виконував рейсовий політ за маршрутом Амстердам – Куала Лумпур на висоті 10 100 метрів. Близько 16:20 літак зник з екранів радарів та о 16:45 було виявлено сигнал аварійного маяка. За інформацією ДСНС, о 16:45 літак впав неподалік від Грабового на Донеччині. На борту літака перебувало 298 осіб, з них – 15 членів екіпажу. В Нідерландах упізнані 225 жертв збитого малазійського Boeing-777 в Україні.

Вже оприлюднена попередня доповідь Ради безпеки Нідерландів, що літак "Малайзійських авіаліній" "Boeing-777" розбився через ушкодження, які нанесенні ззовні. За рік буде остаточна відповідь про те, що сталося із літаком "Малазійських авіаліній".

Водночас представник Литви в ООН зазначила, що Росія перешкоджає розслідуванню, не припиняючи вести агресивну політику щодо України і далі підтримуючи бойовиків на Донбасі.