Шотландія вирішила залишитися у складі Великої Британії

Жителі Шотландії вирішили залишитися у складі Великобританії – за це рішення проголосували 55% учасників референдуму з питання про незалежність країни

Про це інформує Еспресо.TV з посиланням на BBC News.

Як зазначається, вже підраховано голоси в 31 з 32 областей регіону. Проти виходу зі складу Великобританії проголосували 55% виборців (більше 1,9 млн голосів), а за - 45% (понад 1,5 млн голосів). Явка склала 84%.

При цьому за незалежність Шотландії від Великобританії проголосувала область Глазго з однойменним адміністративним центром, який є третім за величиною містом Великобританії. Також вихід зі складу Сполученого Королівства підтримали виборці областей Данді, Західний Дамбартоншір і Північний Ланаркшир.

Столиця Шотландії Едінбург проголосувала проти незалежності.

Перший міністр Шотландії, лідер Шотландської національної партії Алекс Селмонд підкреслив, що референдум в цілому став тріумфом демократії.

У свою чергу, британський прем'єр-міністр Девід Кемерон вже привітав прихильників збереження єдності Великобританії з перемогою на референдумі.

Нагадаємо, референдум про незалежність був організований правлячою в регіоні Шотландської національної партією та її лідером Алексом Салмондом - це був один з пунктів передвиборної програми, з якою вони досить несподівано, в тому числі і для самих себе, здобули перемогу на парламентських виборах 2007 року і підтвердили свій мандат чотири роки по тому. 

Напередодні голосування прем'єр-міністр Великої Британії консерватор Девід Кемерон, а також його партнер по правлячій коаліції лідер ліберальних демократів Нік Клейг, а разом з ними і лідер лейбористів, що знаходяться в опозиції, Ед Мілібанд закликали шотландців проголосувати проти виходу зі складу Великої Британії. 

Для участі в референдумі зареєструвалося понад 4,2 мільйонів чоловік. Всього населення Шотландії становить 5,3 мільйона осіб, і це рекордний показник для виборів всіх рівнів.

Читайте також: Едінбург і Лондон імітуватимуть розлучення