Україна в ООН: Росія має взяти на себе відповідальність, але вона намагається перекласти це на плечі інших і продовжує підтримувати сепаратистів

Постійний представник України у Раді Безпеки ООН Юрій Сергєєв навів факти, які свідчать про причетність РФ до знищення літака "Боїнг-777"

"Україна зробила все можливе, щоб розслідування було чесним", - заявив він під час свого виступу, передає Еспресо.TV.

"Росія запізнилася з наданням матеріалів розмов авіадиспетчерів. Через тиждень після трагедії група експертів отримала розшифровки переговорів київського і дніпропетровського центрів стеження за польотами. Росія це зробила через два місяці", - зазначив він. 

Постпред України підкреслив, що з самого початку трагедії Росія намагалася зробити все, щоб розслідування не могло проходити неупереджено. 

"Незаконні озброєні групи підривають зусилля міжнародних експертів. Відразу ж після трагедії підконтрольні Росії групи підчищали місце трагедії. Літак був збитий ракетою "земля-повітря", ми зібрали свідчення, що це була російська ракета, яка використовується російськими найманцями", - сказав він.

Сергєєв зазначив, що Росія розгорнула потужну систему ПВО для захисту проросійських сепаратистів.

"Це підтверджено нашою розвідкою і розвідкою інших країн. Повстанці отримали установки “Панцир”. Він також додав, “якщо у повстанців не було б доступу до сучасних засобів ПВО, то цієї трагедії б ніколи не сталося”, - сказав він. 

Насамкінець свого виступу, постпред України в ООН наголосив, що Росія повинна мати сміливість взяти на себе відповідальність.

"Але вона намагається перекласти це на плечі інших і продовжує підтримувати сепаратистів. Не дивлячись на домовленості 5 вересня, щодня порушується договір про припинення вогню, вже 480 разів він був порушений. За цей час 138 поранено, більше 100 убитих українських солдат. Російська артилерія і міномети обстрілюють українську територію, що неодноразово було підтверджено спостерігачами. Закликаю Росію виконувати свої зобов'язання і забезпечити доступ до місця аварії. А неупередженість нідерландського доповідача не викликає сумнівів" - резюмував Сергєєв.