Пашинський: Після втечі Януковича вся виконавча влада в Україні розвіялась, як дим

Після втечі Віктора Януковича практично вся виконавча влада зникла – представників тимчасового уряду зустріли порожній Кабмін та обласні адміністрації

Про це в ефірі Еспресо.TV розповів народний депутат та колишній тимчасово виконуючий обов’язки глави Адміністрації президента Сергій Пашинський.

«22 лютого ввечері державні інституції просто зникли, як дим. Я пам’ятаю, як 23 лютого я з Аваковим та Яремою з двома охоронцями пішли «опановувати» МВС. МВС – це цілий комплекс будівель, а там нікого нема, взагалі. Тільки постовий міліціонер. Ми дуже довго ходили шукали хоч одну живу душу. Держави в плані вертикалі просто не існувало», - розповів депутат.

Він також відзначив, що в такий складний час давала силу представникам перехідної влади відповідальність перед героями Небесної сотні.

«Але відповідальність перед тими людьми, які в нас на очах гинули, давала нам просто нелюдську силу і розуміння, що треба триматися. І ми трималися.  А коли 25 травня Порошенка обрали в першому турі, в мене було таке відчуття, наче я полетів. Бо тягар був дуже великий. Не хочу вдаватись в деталі, але був порожній Кабмін, порожні обласні адміністрації – десь палили, десь захоплювали», - розповів Пашинський.

Також депутат відзначив, що в тих умовах було дуже важливо дотримуватись закону, аби країна не впала в хаос.

«Нашу команду називали хунтою. Але ми тоді втримали ситуацію завдяки тому, що відмовилися він інструментарію хунти. Ми все робили в законний спосіб (Турчинов не підписував ті закони, які він не мав права підписувати, як виконуючий обов’язки президента). Щоб не впасти в махновщину ми мусили демонстративно робити все в рамках закону – який уже був той закон – поганий чи хороший», - сказав Пашинський.