Створення добровольчих батальйонів було правильним рішенням, - Пашинський

Народний депутат та колишній тимчасово виконуючий обов’язки голови Адміністрації президента розповів, як виникла ідея створення добровольчих загонів, які б могли гідно протистояти бойовикам на Донбасі

Як розповів Пашинський в ефірі Еспресо.TV, коли конфлікт на Донбасі тільки набирав обертів, його можна було вирішити дипломатичним шляхом. Однак у Слов’янську з’явилися бойовики Гіркіна.

«Ми намагалися урегулювати ситуацію на Донбасі політичним шляхом. Я особисто займався Луганською областю і намагався знати якусь політичну модель урегулювання. Нагадаю, що на Луганщині перша кров пролилася 20 травня, в той час як уже місяць тривали бої. На якомусь етапі Путін зрозумів, що ми можемо знайти політичну модель урегулювання і в Донецьку, і в Луганську. І він зробив цікаву річ – у найзахіднішому місті Донецької області Слов’янську в один момент з’явилося більше сотні людей, добре вимуштруваних, вмотивованих, підготованих, які захоплюють це місто», - розповів Пашинський.

Ідея створення добровольчих батальйонів виникла, коли ні «Альфа», яка спеціалізується на боротьбі з терористами, ні військові не змогли дати гідну відсіч бойовикам у Слов’янську.

«Ми послали проти них «Альфу», спецпідрозділ, який призначений ля виконання подібних завдань. І ви пам’ятаєте, чим це все закінчилося – їх просто перестріляли. Потім ми послали до них три роти 25 бригади – в результаті бойовики отримали техніку і зброю.

Тоді я сам прибув туди під Слов’янськ, щоб розібратися. Чи маємо ми кого протиставити бойовикам, і я виявив, що все, що у нас може воювати, це «Омега» (200 чоловік), «Ягуар» (200 чоловік) і «Вега» (50 чоловік) – 450 чоловік. Але у нас була енергія мас. Ми паралельно Нацгвардію робили, і поки приймали закони по Нацгвардії, ми вирішили легалізувати наших добровольців.

Ми моделювали ситуації, як краще і швидше це зробити – батальйони територіальної оборони, спецбатальйони міліції і Нацгвардія», - сказав депутат.

«Я покладав особливі надії на батальйони територіальної оборони, які підпорядковувались Міноборони, але виявилась одна неприємна річ – військоматам було простіше набирати у батальйони через призив. Тому батальйони територіальної оборони в більшості своїй не добровольці, а люди, яких призвали до служби.

А добровольцями по суті були тільки спецбатальйони міліції і декілька батальйонів Нацгвардії.

На той момент це був кістяк нашого війська. І Слов’янськ ми здобули тільки тому, що відправили туди перший батальйон Нацгвардії, який сформували з бійців самооборони Майдану. І зараз Гіркін в інтерв’ю розповідає, що українську армію не треба недооцінювати», - розповів Пашинський. 

Він також відзначив, що створення добровольчих батальйонів було правильним рішенням і повністю себе виправдало.