Країни великої двадцятки ще вагаються, чи запрошувати Путіна на cаміт G20

Думки країн «великої двадцятки» з приводу участі президента Росії Володимира Путіна в наступному саміті G20, який відбудеться в листопаді 2014 року в Австралії, розділилися

Як повідомляє телерадіокорпорація ABC, про це заявила глава МЗС Австралії Джулі Бішоп. 

За її словами, вона вивчила думку країн «двадцятки» і з'ясувала, що, незважаючи на міжнародний осуд російської політики щодо України, багато хто вважає, що Путін повинен з'явитися на саміті, так як G20 «залишається головним економічним форумом для вирішення глобальних проблем». 

У зв'язку з цим міністр підкреслила, що запрошення на саміт для Путіна не може бути анульоване. «У випадку з G20 Австралія є приймаючою стороною, проте у нас немає права анулювати вислані запрошення. Для цього необхідний консенсус, але зараз його немає », - підкреслила Бішоп. 

У серпні головний скарбник Австралії Джо Хоки (Joe Hockey) вже заявляв, що учасники «Групи двадцяти» очікують приїзду Путіна на саміт. За його словами, країни «великої двадцятки» вважають, що діалог повинен тривати, а G20 є економічним, а не політичним форумом. 

Через української кризи фактично перестало функціонувати об'єднання «велика вісімка». На початку червня в Брюсселі пройшов саміт G7 - вперше за 17 років без участі Росії. Спочатку саміт у форматі G8 повинен був відбутися в Сочі. Однак після референдуму в Криму лідери країн «сімки» відмовилися від участі у заході і після переговорів в Женеві вирішили провести зустріч без участі Москви.