Експорт газу з США може обвалити прибутки "Газпрому" майже на 20%, - FT

"Газпром" може втратити 18% виручки через конкуренцію з експортом скрапленого природного газу з США

Про це пише Financial Times з посиланням на дослідження Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету, пише Газета.RU.

Європейські споживачі можуть очікувати зниження платежів за газ на 11% завдяки падінню світових цін через зрослого експорту американського СПГ: це може вдарити по виручці російської компанії, - наголошується в дослідженні. 

Незважаючи на те, що втрати будуть значними для «Газпрому», загальний вплив на російські експортні доходи буде скромним, припускаючи, що американський експорт газу навряд чи стане ефективним інструментом в примусі Кремля змінити політику, пише FT. На газ припадає близько 14% російських експортних доходів, серед яких переважають нафтові доходи, а це означає, що загальний ефект на економіку країни буде набагато менше, йдеться в дослідженні. 

Експерти відзначають, що Європа, ймовірно, залишиться крупним споживачем російського газу, у зв'язку з чим їй необхідно зміцнити свою енергетичну інфраструктуру, щоб впоратися з потенційними перебоями в поставках. Навіть якщо ціна на газ впаде, Європа, швидше за все, буде в значній мірі залежати від імпорту газу з Росії, так як вона є одним з найбільш низьковитратних постачальників для регіону. 

Сланцева революція в США вже зробила значний вплив на світові ринки газу, зокрема, за рахунок усунення необхідності імпортувати ЗПГ в США. Таким чином, «звільнені» поставки з Катару та інших країн перенаправлені в Європу і Азію і дали європейським споживачам газу більше важелів, що дозволяють переглянути контракти на поставку з «Газпромом», відзначає видання. 

Експорт СПГ зі США, як очікується, почнеться в 2016 р і в кінцевому рахунку може перевищити денні обсяги поставок «Газпрому» до Європи. Велика частина американського СПГ, ймовірно, буде поставлятися в Азію, де ціни вищі, але додаткові поставки будуть і далі надавати знижувальний тиск на світові ціни на газ. За досить скромними підрахунками, це може коштувати Росії 27% експортних газових доходів, йдеться в дослідженні.