Канада здійснить спостережний політ над Росією

Місія Канади з 22 по 26 вересня виконає спостережний політ над територією Росії в рамках міжнародного Договору з відкритого неба

Договір було підписано у 1992 році і став одним із заходів по зміцненню довіри в Європі після закінчення Холодної війни, передає Еспресо.TV з посиланням на РИА-Новости

Він діє з 2002 року і дає країнам-учасницям можливість відкрито збирати інформацію про збройні сили та заходи один одного. Як правило польоти Росії та країн НАТО здійснюються на взаємній основі, зокрема на цей раз російські фахівці здійснять політ над США (з 21 по 29 вересня). 

"З 22 по 26 вересня в рамках реалізації міжнародного Договору з відкритого неба місія Канади виконає спостережний політ над територією Російської Федерацією на канадському літаку спостереження С-130", - повідомив журналістам начальник національного Центру щодо зменшення ядерної небезпеки Сергій Рижков. 

За його словами, в політ пройде за узгодженим маршрутом, а російські фахівці на борту контролюватимуть суворе дотримання узгоджених параметрів польоту і застосування передбаченої договором апаратури спостереження. 

"Літак спостереження С-130 відноситься до типу літаків, не оснащених яким-небудь озброєнням. Літак і встановлена на ньому апаратура спостереження (аерофотапарати) пройшли міжнародний огляд, в якому взяли участь і російські фахівці, що виключає використання технічних засобів, не передбачених Договором по відкритого неба", - сказав Рижков. 

Договір з відкритого неба дає країнам-учасницям право в рамках узгоджених квот здійснювати обльоти будь-яких територій один одного для спостереження за військовою діяльністю. Договір регламентує проведення польотів, вимоги до літака та спостережної апаратурі. У договір входять більшість країн НАТО, Росія, Білорусь, Україна, Грузія, Боснія і Герцеговина та нейтральні Швеція та Фінляндія.