Росіяни повідомили, на які українські товари хочуть ввести мита через асоціацію з ЄС

Росія підніме мита на товари з України протягом 10 днів після початку процесу імплементації угоди про асоціацію з ЄС

Про це йдеться в опублікованому в понеділок тексті постанови уряду Росії, передає ПРАЙМ.

У тому числі це торкнеться, м'яса, молочної та кондитерської продукції, фруктів і зернових, а також пива, вина, спирту і сигарет. Крім це мита зростуть на легкові автомобілі, одяг, взуття та сантехніку. 

У списку також опинилися пасажирські і вантажні судна, продукція машинобудування, косметика, а також тканини, меблі, спортивне обладнання. Всього до переліку уряду включено 174 товарних позиції. 

У минулу п'ятницю прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв повідомив, що підписав постанову про введення ввізних мит на українські експортні товари. 

Він зазначив, що "ці мита будуть введені, якщо Україна все-таки почне застосовувати економічні статті угоди (про асоціацію з ЄС) раніше названого терміну (початок 2016 року), тобто почне або юридичну імплементацію, або фактичне застосування цих положень". Проте того дня текст постанови опублікований не був. 

Згідно з документом, в уряді буде утворений контрольний механізм по постійному спостереженню за виконанням економічної частини угоди про асоціацію, укладеного Україною з Європейським союзом 27 червня 2014. 

У разі виявлення дій з боку України щодо практичного застосування цієї угоди або його імплементації уряд РФ повинен буде ухвалити рішення про вступ в силу підписаного минулого тижня постанови «після закінчення 10 днів після дня отримання повідомлення» про початок цього процесу. 

В цьому випадку відносно названих українських товарів будуть введені ввізні мита в розмірі ставок Єдиного митного тарифу Митного союзу, застосовуваних при ввезенні товарів з країн, у відносинах з якими застосовується режим найбільшого сприяння.