Російські нафтові компанії побачили серйозні проблеми через західні санкції, - ЗМІ

Російські нафтокомпанії визнали, що введені США та ЄС санкції помітно позначаться на розвитку видобутку в РФ

ЛУКОЙЛ став першою з найбільших нафтокомпаній РФ, що оголосила про наслідки посилених тиждень тому санкцій Заходу, пише газета "Коммерсантъ".

Глава компанії Вагіт Алекперов в п'ятницю констатував, що, хоча проти ЛУКОЙЛа введені тільки технологічні, а не фінансові санкції, зарубіжні ринки капіталу закриті. "Ми не розраховуємо, що отримаємо якісь гроші, особливо на середньостроковий період, треба розраховувати тільки на власні кошти", - сказав він. 

Технологічні санкції США і ЄС, як і передбачав "видання", на ЛУКОЙЛ вплинуть менше: за словами Вагіта Алекперова, обмеження на технології для робіт на глибинах понад 150 м не торкнуться мілководні проекти на Каспії. Але проблеми з шельфом з'явилися у "Газпром нафти": гендиректор компанії Олександр Дюков в заявив, що "три-чотири партнера" ​​призупиняють співпрацю. За його словами, для бізнесу "Газпром нафти" це не критично, але потрібно час на пошук нових партнерів. 

Критичним відмова західних партнерів буде, швидше за все, для "Роснефти". 

У п'ятницю ExxonMobil, яка володіє 33,3% в СП з держкомпанією з розробки трьох Східно-Приновоземельські ділянок та що почала буріння свердловини на "Університетській-1", повідомила, що Мінфін США "видав ліцензію ExxonMobil і залученим до роботи американським постачальникам і громадянам, щоб забезпечити безпечне і відповідальне згортання операцій, пов'язаних з експлуатацією свердловини". 

Санкції забороняють і постачання устаткування і технологій для видобутку сланцевої нафти, а у ЛУКОЙЛа є СП з Total по розробки важковидобувних нафти баженовской свити (питання про те, чи вважають влади США цю свиту сланцем, не закритий). Вагіт Алекперов повідомив, що юристи компанії оцінюють можливий вплив санкцій на СП.

Самим уразливим місцем російської нафтової галузі, на думку пана Алекперова, є використання американської технології гідророзриву пласта. Формально поставка в РФ цього обладнання не заборонена санкціями, якщо воно призначене для роботи на традиційних покладах. Але, на думку глави ЛУКОЙЛа, санкції можуть бути розширені і "треба сьогодні докладати масу зусиль, щоб подолати складнощі, якщо ці обмеження будуть".

Російський бізнес проводить глибокий аналіз санкцій, і очевидно, що вплив вони нададуть серйозний, вважає Валерій Нестеров з Sberbank Investment Research. Технологічна залежність від іноземців велика, а російські НДДКР останнім часом не розвивалися, відзначає експерт. Він очікує зниження темпів реалізації компаніями РФ шельфових проектів і поступового скорочення видобутку нафти; в кращу сторону ситуація зміниться тільки через кілька років.