Учасників конференції ООН з питань корінних народів не випускають з Росії

Активістів і політиків, які мали їхати в Нью-Йорк на конференцію ООН з питань корінних народів, не випускають з Росії та окупованого Криму

Про це повідомив директор Центру сприяння корінним малочисельним народам Півночі, член Глобального комітету з підготовки конференції Родіон Суляндзіга, передають Ведомости.

За словами Суляндзігі, на паспортному контролі в «Шереметьєво» 18 вересня у нього забрали закордонний паспорт та завели адміністративну справу про порушення режиму держкордону.

У паспорті колишнього члена постійного Форуму ООН з корінних народів Анни Найканчіной в «Шереметьєво» 19 вересня були надрізані кілька сторінок, говорить Суляндзіга. 

Не пустити на конференцію намагалися і голову саамської парламенту Кольського півострова Валентину Совкіно. Вона збиралася вилетіти в Нью-Йорк з норвезького Киркенеса, куди добиралася на машині. Вранці на авто порізали колеса, потім тричі зупиняли на постах ДПС, але в підсумку їй вдалося дістатися до аеропорту. 

Не зміг вилетіти в Нью-Йорк директор Міжнародного фонду досліджень і підтримки корінних народів окупованого Криму Надир Бекіров, розповів колишній глава кримськотатарського меджлісу Мустафа Джемілєв. Його таксі було заблоковане мікроавтобусом, люди в балаклавах відібрали у нього паспорт і зникли.

За словами Джемілєва, представники Росії в ООН намагалися також зірвати на конференції його виступ та виступ нинішнього керівника меджлісу Рефата Чубарова, заявивши письмовий протест, але ООН його відхилила.

«Влада не хоче допустити розмов про статус цих народів на міжнародному рівні, бо після кримської історії всі ці питання актуалізувалися», - вважає керівник асоціації «Агора» Павло Чиков. В прикордонній службі ФСБ і МЗС Росії не змогли прокоментувати ситуацію. Голова комітету Держдуми РФ у справах національностей Гаджімет Сафаралиев заявив, що не в курсі події.

Нагадаємо, кримські татари в Анкарі пікетували російське посольство через захоплення Меджлісу.