СОТ знизила прогноз зростання світової торгівлі у 2014 р. до 3,1% з раніше заявлених 4,6%

Економісти Світової організації торгівлі (СОТ) знизили прогноз зростання світової торгівлі у 2014 р. до 3,1% проти 4,6%, заявлених ними в квітні 2014 р

Про це йдеться в повідомленні прес-служби СОТ, передає Еспресо.TV

Прогноз по торгівлі на 2015 р. знижено з 5,3% до 4,0%.

Як пояснюють експерти СОТ, зниження відбулося у відповідь на більш слабке, ніж очікувалося, зростання ВВП і зниження попиту на імпортну продукцію в першому півріччі 2014 р., зокрема, з регіонів-експортерів природних ресурсів, таких як Південна і Центральна Америка.

При цьому у СОТ констатують, що нерівномірне зростання і триваюча геополітична напруженість створюватимуть ризики як для торгівлі, так і виробництва у другій половині року.

Зокрема, зазначають у СОТ, напруженість у відносинах між Євросоюзом і США з одного боку та Російською Федерацією з іншого через ситуацію в Україні вже призвела до торгових санкцій стосовно окремих видів сільськогосподарської продукції, і їх перелік може бути розширений, якщо криза триватиме.

Нагадаємо, 7 серпня РФ ввела продуктове ембарго відносно продукції ряду держав. У санкційний список увійшли продукти з США, ЄС, Канади, Австралії і Норвегії. До ввезення були заборонені м'ясо великої рогатої худоби, свинина, м'ясо свійської птиці, м'ясо солоне, сушене чи копчене, риба і ракоподібні, молюски, молоко і молочна продукція, сири, сир на основі рослинних жирів, ковбаси і аналогічні продукти з м'яса, овочі, коренеплоди, фрукти і горіхи.

В ЄС у свою чергу заявили про намір подати скаргу до СОТ на такі дії з боку Росії.