У Мінсоцполітики визначили "трудову повинність" за умов воєнного стану

Уряд вніс зміни у порядок залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану

Про це йдеться у повідомленні на сайті Міністерства соціальної політики з посиланням на керівника відомства Людмилу Денисову, передає Еспресо.TV.

"Відтепер у порядку визначено термін "трудова повинність", який означає, що громадяни залучатимуться до примусового виконання робіт оборонного характеру, а також до ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру у період мобілізації та воєнного часу без обов’язкової згоди", – зазначено у повідомленні.

За словами Денисової, було також уточнено категорії осіб, які можуть залучатися для виконання таких робіт.

"До переліку суспільно корисних робіт, що виконуються в умовах воєнного часу, додано види, які спрямовані на забезпечення обороноздатності держави (зокрема, ремонтно-відновлювальні роботи, що проводяться на державних кордонах, аеродромах, фортифікаційних спорудах). Також охоплено інші роботи, пов’язані з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період дії воєнного стану (розбір завалів, доріг тощо, а також виконання робіт, пов’язаних із забезпеченням потреб Збройних сил та інших військових формувань)", – наголошують у Мінсоцполітики.

У Міністерстві зазначають, що "до суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, у тому числі особи, які не підлягають призову на військову службу, які за віком та станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану (крім працездатних осіб, залучених до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і заброньованих за підприємствами на період мобілізації і воєнного часу з метою виконання робіт оборонного характеру)".