"Нафтогаз" дав роз'яснення щодо необхідності підвищення тарифів на газ для населенія

Підвищення ціни газу для населення до єдиного рівня для всіх категорій дозволить збільшити видобуток власного газу і знизити залежність від імпортного

Про це йдеться в коментарі прес-служби НАК "Нафтогаз України", який вона надала "Апострофу", передає Еспресо.TV.  

"В ідеї про приведення цін на газ до єдиного ринкового рівня для всіх категорій споживачів з обов'язковою адресної компенсацією для малозабезпечених громадян є проста логіка. Україна залежить від імпортного газу майже на 60%. Близько половини газу (а в зимовий період - 2/3) в Україні витрачається на потреби населення - напряму або для виробництва тепла через ТЕЦ і теплокомуненерго. Тобто, в Україні видобувається менше газу, ніж споживає населення. Поки і бідні, і багаті громадяни платять за газ ціну в рази нижче ринкової, держава покриває різницю з бюджетних грошей, як бідним, так і цілком забезпеченим", - йдеться в коментарі. 

У прес-службі НАК відзначають, що Україна може знизити залежність від імпортного газу, якщо отримає можливість розвивати власний видобуток. 

"Чим більше в України газу і чим більше його джерел, тим нижче буде його ціна для кінцевого споживача. Найбільший український добувач, державна компанія "Укргазвидобування" (УГД) - у світовій десятці лідерів за розвіданими запасами газу. Але основна частина цих запасів знаходиться на глибині більше 5000 м", - зазначають в прес-службі. 

Для видобутку в таких умовах, пояснюють у НАК, потрібні інвестиції та сучасні технології.

"Зараз компанія отримує за свій газ близько $ 30 за тисячу кубометрів. За нашими розрахунками, щоб розвивати свої ресурси, в т. ч. на великих глибинах, УГД повинна отримувати близько $ 200/тис. кубометрів. Єдина можливість використовувати запаси УГД - це забезпечити виправдану, ринкову ціну на вироблений компанією газ. Для цього, в свою чергу, необхідно встановити єдину ринкову ціну для всіх категорій українських споживачів, з обов'язковою компенсацією для малозабезпечених", - йдеться в коментарі. 

Для цих компенсацій не будуть потрібні нові засоби.

"Вже зараз держава витрачає бюджетні гроші на підтримку низьких тарифів, компенсуючи збитки "Нафтогазу". При єдиних цінах "Нафтогаз" і УГД стануть одними з найбільших платників до бюджету в країні, через податки і рентні платежі. Цих грошей вистачить не тільки на субсидії та компенсації малозабезпеченим, а й на інші важливі ініціативи. Наприклад, на енергозбереження та утеплення будинків. Крім того, єдина ціна автоматично ліквідує корупційні схеми на низовому рівні, коли газ пропонується комерційним структурам, а враховується як газ для населення. Структура доходів і витрат "Нафтогазу" стане прозорою і зрозумілою, і це не залишить нікому можливостей відновити ті корупційні схеми, які ми ліквідували. У країни з'являться економічні стимули до енергозбереження і гроші на них", - зазначають в прес-службі НАК. 

Зазаначимо, що заступник глави "Нафтогазу" Олександр Тодійчук заявив, що "Нафтогаз України" не виключає встановлення вже в 2014 році єдиної ціни на природний газ для всіх споживачів України, що призведе до подорожчання палива для потреб населення в 4 рази.