У Києві проведуть мітинг на захист кримських татар

У Києві біля посольства Росії активісти проведуть мітинг на захист кримськотатарського народу

25 вересня о 12:30 під будівлею посольства Росії в Києві громадські активісти, правозахисники та журналісти проведуть пікет на підтримку кримськотатарського народу, повідомляє Крим.Реаліі.

Організаторами виступлять Кримський правозахисний центр "Дія" і Конгрес національних громад України. 

"З початком окупації АРК почалася хвиля репресій і дискримінації по відношенню до корінного народу півострова кримських татар. Вбивство Решата Ахметова, викрадення представників Меджлісу, обшуки ФСБ в будівлях кримських татар і кримськотатарських навчальних закладах, заборона в'їзду на територію Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву та Голові Меджлісу Рефат Чубаров, заборона проведення мирних зібрань за ініціативи кримськотатарського народу", - йдеться у повідомленні. 

Організатори підкреслили що так звана "конституція" Криму в статті 10 говорить про вільне функціонування російської, української та кримськотатарської мов. Однак з березня 2014 було зафіксовано два випадки, коли підлітки розмовляли українською і кримськотатарською мовами по телефону, і за це були побиті учасниками мілітаристських російських організацій. 

Офіційні представники окупаційної "влади" також ігнорують цю статтю, - повідомили організатори протестної акції, нагадавши недавній випадок, коли "прокурор" Криму Наталія Поклонська не змогла зачитати постанову про заборону в'їзду на територію Криму голові Меджлісу Рефата Чубарова, кримськотатарською мовою, незважаючи на його прохання як представника кримськотатарського народу. 

"Факти порушення прав кримськотатарського народу тривають. Крим це частина України. Кримські татари, які залишилися на півострові, скоюють мужній вчинок, оскільки зберігають і охороняють культуру, традиції і мову, і в цей момент ми повинні підтримувати їх, і кожного, і не тільки на цьому пікеті голосно заявляти про порушення прав кримськотатарського народ", - повідомляють організатори акції. 

Передбачається, що пікет буде проходити без політичної символіки, будуть лише державні прапори України і прапори кримськотатарського народу.

Нещодавно кримські татари в Анкарі пікетували російське посольство через захоплення будівлі Меджлісу.