Кримські музеї не судитимуться за золото скіфів

Директор Центрального музею Тавриди вважає, що варто почекати з позовом

Кримські музейники не стануть найближчим часом звертатися до судів для повернення до музеїв республіки колекції скіфського золота, яка зараз перебуває в музеях Нідерландів, оскільки в умовах політичної кризи і відносин, що ускладнилися, між сторонами спору рішення буде не на користь Криму, заявив директор центрального музею Тавриди Андрій Мальгін, передає РИА Новости.

Колекція скіфського золота була вивезена з кримських музеїв на виставку в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі на початку лютого, ще до того, як Росія анексувала Крим.

У колекції представлені археологічні знахідки з п'яти музеїв, в тому числі чотирьох кримських, серед них і Центральний музей Тавриди. Міністерство культури України заявило, що експонати колекції будуть повернуті Києву, оскільки визнані державною власністю України. Однак музей в Нідерландах, де виставлено золото скіфів, вирішив не передавати експонати ні Україні, ні Криму до рішення компетентного судді або угоди між сторонами. При цьому частина колекції з Національного музею історії України було прийнято рішення повернути. Наприкінці серпня виставка була офіційно закрита, однак через спірних моментів між Україною і Кримом колекція не може повернутися назад у кримські музеї. 

«Зрушень немає і найближчим часом не буде, поки не буде деполітизована ситуація. Якщо зараз почати вирішувати питання, то воно однозначно буде вирішуватися не на нашу користь. Потрібно почекати рік, два, скільки треба, стільки й будемо чекати, поки все затихне і заспокоїться, щоб все вирішувати на тверезу голову, коли пройде цикл політичної кризи», - сказав Мальгін.

Наразі до Києва повернулася частина експонатів. Решта залишилася у Нідерландах до залагодження усіх юридичних питань.