Лікарі закликають державу вакцинувати солдат від грипу

Держава мала б забезпечити солдат, які ризикують своїм життям, безплатною вакциною від грипу

Про це повідомив заступник відділенням Львівської обласної клінічної інфекційної  лікарні Ігор Гайдук, передає «Вголос».

Заступник начальника ГУ Держсанепідслужби України в Львівській області Олег Когут пояснив, що єдиний специфічний засіб уникнення захворювання на грип, є вакцинація. Тому найкраще було б вакцинувати солдат. Окрім того, він наголосив, що їм потрібен теплий одяг, якісне харчування, належна ночівля в теплому місці, не переохолоджуватися, зберігати ноги сухими.

«Місцеві органи влади та військове командування, принаймні, мали б організувати належний побут солдат», – вважає Олег Когут.

У свою чергу лікар Ігор Гайдук наголосив, що держава мала б забезпечити солдат вакциною і хоча б врятувати їх від ще одного агресора, яким є грип, бо він є безжальним.

Однак, найбільша небезпека, пояснює Ігор Гайдук, криється не в грипі, бо все-таки солдати перебувають постійно на свіжому повітрі, в обмежених контингентах, де немає великого контакту.

«Їм загрожує найбільше активація через переохолодження усіх тих мікробів, які сидять у нашому організмі. Бо на кожну клітину, а в нас є 2 мільярди клітин, припадає від 10 до 100 мікробів. Їх в сто разів більше, ніж нас. І кожен з цих мікробів не прийшов до нас в гості, він прийшов нас з’їсти, і в кінцевому варіанті так і буде. Переохолодження, яке призводить до зниження синтезу інтерферону, спонукає ті мікроби бути активнішими – це і герпес, і цитомегаловірус, і аденовіруси, які сидять і чекають нашої слабості. Це найбільша небезпека зараз для солдат», – пояснив лікар.