ООН спільно з грузинськими експертами допоможуть Україні у створенні сучасної системи реєстрації переселенців

Необхідність створення системи реєстрації та обліку вимушених переселенців в України була обговорена сьогодні під час круглого столу за участю представників України, ООН та Грузії

У круглому столі взяли участь Міністр соціальної політики України Людмила Денисова, Регіональний представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні Олдріх Андрисек та член парламенту Грузії, колишній перший заступник Міністра юстиції та Голова Цивільного реєстру цієї країни Георгій Вашадзе, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Мінсоцполітики.

Крім того, у заході взяли участь керівники Державної реєстраційної служби України, Державної міграційної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та грузинські експерти.

Як повідомила Денисова, вирішення проблем вимушених переселенців з Криму та території проведення АТО є одним з пріоритетів діяльності Уряду в цілому та Мінсоцполітики зокрема. Станом на сьогодні до органів соцзахисту звернулися понад 188 тисяч громадян цієї категорії. В цілому, за даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, зафіксовано 325 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

“З метою аналізу всіх потреб переселенців та визначення необхідних ресурсів для їх задоволення Урядом ухвалене рішення створити систему реєстрації таких громадян. Для цього нам знадобиться фінансова та технічна підтримка міжнародної спільноти,” — зазначила Міністр соцполітики. Денисова підкреслила, що в цьому контексті особливо цінним для України є досвід Грузії, яка мала аналогічні проблеми в 90-тих та 2000-них роках.

Георгій Вашадзе, який брав безпосередню участь у створенні грузинської системи реєстрації внутрішньо переміщених осіб, у відповідь заявив, що грузинські експерти готові поділитися набутим досвідом. За словами колишнього голови Цивільного реєстру Грузії, 2008 року в перші 10 днів після початку збройного протистояння в Південній Осетії із тамтешніми сепаратистами та російськими військами, з регіону виїхало 137 тисяч місцевих мешканців. Грузинська влада постала перед необхідністю обліку цих громадян.
Як розповів Вашадзе, було вирішено створити онлайн-систему реєстрації переселенців та аналізу їхніх потреб. В результаті грузинській владі вдалося забезпечити облік внутрішньо переміщених осіб, налагодити забезпечення їх першочергових потреб та запобігти можливим зловживанням державною та донорською допомогою.

Про важливість створення аналогічної системи в України заявив і Регіональний представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні Олдріх Андрисек. Він зазначив, що УВКБ ООН готове надати для цього технічну і фінансову підтримку. “Реєстрація переселенців є важливим і необхідним кроком до розуміння масштабів проблеми, а також планування можливої допомоги переселенцям. Лише володіючи детальною інформацією щодо потреб людей, ми зможемо забезпечити повноцінну підтримку тим, хто їх потребує”, — заявив Андрисек.

Денисова зі свого боку запропонувала створити робочу групу у складі представників Мінсоцполітики, інших зацікавлених відомств, а також грузинських експертів і представників Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, яка розробить механізм імплементації міжнародного досвіду з реєстрації переселенців в Україні. Сторони домовилися, що перше засідання цієї групи відбудеться вже найближчим часом.