Білорусам та казахам можуть дозволити володіти ЗМІ в Росії

Один зі співавторів проекту закону, що обмежує володіння іноземними засновниками та акціонерами російськими медіаактивами, - Вадим Дєньгін (ЛДПР) не виключив, що найближчим часом громадян країн Митного союзу виведуть за рамки поняття «іноземці», яким буде заборонено володіти часткою в ЗМІ понад пропонованої норми в 20%

На думку законодавця, спільне членство з Росією в Митному союзі, ЄврАзЕС і ОДКБ показує союзницьку позицію цих держав, що може посприяти особливому відношенню до їх громадян, що  володіють російськими засобами масової інформації, передає Еспресо.TV з посиланням на «Известия».

Резонансний законопроект був внесений у нижню палату парламенту в середині вересня. У разі його прийняття буде обмежений доступ іноземних осіб до заснування періодичних друкованих видань, мережевих видань, телеканалів та інших різновидів ЗМІ. 23 вересня проект був прийнятий нижньою палатою парламенту в першому читанні.

У разі прийняття закону в нинішній редакції під ліквідацію потрапить міждержавна телерадіокомпанія «Світ», яка в 1992 році створювалася країнами СНД для підтримки єдиного інформаційного простору. Поряд з Росією, Білоруссю і Казахстаном серед засновників каналу в рівних частках ще числяться Киргизія, Таджикистан, Туркменія, Узбекистан, Азербайджан, Вірменія, Грузія і Молдова.

За попередніми оцінками, новий законопроект в разі його прийняття принесе багато незручностей провідним ЗМІ країни. Так, засновниками ЗАТ «ВД «Коммерсант», за даними Росстату, є ТОВ «Комерсант холдинг» з часткою 1,71% і кіпрська Kommersant Holding (Cyprus) Limited (частка не зазначена). ТОВ «Фешн Прес», котре видає журнали Cosmopolitan, «Домашний очаг», Esquire і ін., володіють Sanoma Independent Media і американська Hearst. Частку в газеті «Ведомости» (ЗАТ «Бізнес Ньюс Медіа»), за даними самого видання, Sanoma ділить порівну з американськими компаніями Dow Jones і FT Group. В видавничому холдингу РБК (ВАТ «РБК») і ЗАТ «РБК-ТВ Москва» у іноземних власників - кіпрській компанії Pragla Limited - частка також більше 50%.