Через санкції Росія може втратити за рік $65 млрд золотовалютних резервів, - Fitch

Російському Центробанку доведеться підтримувати курс рубля, за прогнозом агентства Fitch, золотовалютні резерви ЦБ з $ 465 млрд на 1 вересня скоротяться до $ 450 млрд до кінця 2014 року і до $ 400 млрд - до кінця 2015 р

Про це повідомив на конференції Fitch Ratings старший директор агентства Олександр Данилов: "Валюту доведеться продавати", - пишуть "Ведомости".

Фінансові санкції США і Євросоюзу фактично відрізали від зовнішнього фінансування російських позичальників. Термін до 30 днів, на який підпали під санкції компанії та банки можуть залучати кошти, означає, що залучення неможливі, пояснює Данилов: "Ніхто не буде ризикувати - є ризик вийти за межі цих 30 днів в силу яких-небудь технічних причин". Так, санкції фактично закрили російським банкам ринок репо з закордонними банками, сказав він. 

Фінансовий рахунок платіжного балансу вже отримав від санкцій прямий негативний ефект, рівний 2% ВВП, оцінив директор департаменту Мінфіну Максим Орєшкін: така ціна закритих зовнішніх ринків. Шок також викликало зниження цін на нафту з $ 110 за барель наприкінці червня до нинішніх $ 93: за оцінками Мінфіну, зниження ціни на $ 17 означає зниження експорту на $ 55 млрд на рік, це також близько 2% ВВП - втрати по торгівельному рахунку. Таким чином, сукупний негативний ефект для платіжного балансу склав близько $ 100 млрд. 

Для бюджету головним ризиком залишається ціна нафти - прогноз на 2015 рік передбачає ціну в $ 100 за барель, зараз вона нижча. В бюджет закладено 11% зростання видатків з повним використанням нафтогазових доходів і фінансуванням дефіциту позиками в 800 млрд руб. на внутрішньому ринку і $ 7 млрд на зовнішньому.

Компанії і банки повинні погасити $ 161 млрд за чотири квартали, банкам вистачило б валютної ліквідності на рік, але вони під подвійним тиском, вказує Данилов. 

З одного боку, пояснює він, компанії пред'являють підвищений попит на кредити для рефінансування зовнішнього боргу, з іншого - є ризик вилучення валютних депозитів крупними компаніями. Ринкове фондування банків скорочується: зростання корпоративних депозитів сповільнюється, населення за останні сім місяців принесло в банки менше грошей, ніж вилучило. Банки змушені лізти в кишеню держави, констатує Данилов.