Коморовський: Рада безпеки ООН виявилась неефективною у вирішенні кризи в Україні

Рада Безпеки ООН виявився неефективною перед обличчям кризи в Україні і має бути реформована

Таку думку висловив з трибуни Генеральної Асамблеї ООН президент Польщі Броніслав Коморовський, передає Еспресо.TV з посиланням на ИТАР-ТАСС

"Рада Безпеки - орган, відповідальний за мир, виявився малоефективним перед обличчям конфліктів в Україні та в інших регіонах світу", - сказав він. 

На думку польського лідера, це відбувається "через норми його функціонування". 

"Без коригування цих правил нам загрожує подальше занурення в безсилля", - додав він. 

"Ми сподівалися, що завершення поділу в Європі і логіки імперських сфер впливу охопить і інші країни і народи, що вони зможуть самі вирішувати свою долю відповідно до норм демократії і будувати своє життя в світі і благополуччі. Також ми сподівалися на демократичну модернізацію Росії", - сказав Коморовський. 

"Однак те, що сталося у Східній Європі півроку тому, розбило ці надії і створило загрозу для безпеки на нашому європейському континенті. У нашій частині Європи люди знову задаються питанням, як довго війна як метод досягнення політичних цілей буде реальністю в Європі. Ми не можемо погодитися на жорстокість і грубість в міжнародному житті", - наголосив він. 

Раніше в Нью-Йорку Коморовський пояснював журналістам, що "Польща зацікавлена запуском хоча б поступового реформування ООН". За його словами, Польща вважає за необхідне почати внутрішню дискусію про направлення змін в ООН. 

"Тут слід дотримуватися великої обережності і враховувати боротьбу інтересів великих держав. У Польщі є амбіції, щоб намагатися отримати непостійне членство в Радбезі, можливо в 2017-2018 роках", - сказав польський лідер. Як він уточнив, це може бути важливо з точки зору розширення польських можливостей для запуску такої дискусії.