Російська держкорпорація "Ростех" хоче продати свою компанію щоб обійти санкції ЄС

Держкорпорація «Ростех» під тиском західних санкцій вирішила відмовитися від контролю над Іжевським механічним заводом («Ижмех»)

За даними газети "Коммерсантъ", майже 75% акцій «Ижмеха» купить бізнесмен Андрій Бокарьов, який разом з Олексієм Криворучко вже придбав у «Ростех» 49% концерну «Калашников». 

Видання з посиланням на держкорпорацію повідомляє, що угоді ще належить корпоративне схвалення. Очікується, що вона пройде через додемісію в два етапи - 51% акцій в першому кварталі 2015 року, а потім інші папери. Вартість пакета буде визначена після незалежної оцінки «Іжмеха». 

У «Ростех» причину угоди виданню пояснили тим, що в «результаті санкцій» держкорпорація «була змушена переглянути стратегію ряду холдингів». 

Агентство Reuters, яке також знає про майбутню угоду, повідомляє, що таким чином «Ростех» має намір обійти західні санкції та відновити постачання продукції «Ижмеха» в країни США та ЄС. Близький до «Ростех» джерело заявило, що угода націлене на «забезпечення ринку збуту для "Іжмеха" в Європі та Сполучених Штатах». 

«Ижмех» займає близько половини російського ринку стрілецької зброї, будучи ключовим виробником спортивно-мисливських рушниць та спортивних пістолетів (марки Baikal, МР, ПМ, «Іж» та інші). Частка експорту у виручці становить близько 25%. В основному поставки йдуть до Німеччини, США і на Кіпр.

«Ростех» і концерн «Калашников» є фігурантами списку санкцій США. Під санкції ЄС потрапили кілька підконтрольних «Ростех» компаній, включаючи концерн «Калашников».