У Києві стартує восьмий Міжнародний фестиваль документального кіно

З 27 по 30 вересня у Києві пройде восьмий Київський міжнародний фестиваль документального кіно (KIDFF)

 Про це повідомляється на сайті форуму, передає Еспресо.TV

Фільм відкриття - «Експедиція» Костянтина Коновалова, який також братиме участь і в конкурсній програмі.

У Національній конкурсній програмі змагатимуться стрічки про композиторів Володимира Івасюка, Богдана Веселовського, Платона Майбороди, співака й актора Олександра Вертинського. Загалом тут представлено 13 робіт.

14 стрічок із різних країн світу представлено у Міжнародній конкурсній програмі.

Також під час фестивалю визначатимуть переможця Студентської програми, в якій беруть участь українські режисери-початківці.

Також у програмі стрічки «Не один» Ольги Дащук (Білорусь), «Опитування про чоловіків» Матеуша Гловацького (Польща), «Саймон - син народу» Роландо Голдмана й Юліана Троксберга (Аргентина), «Прощання з Голлівудом» Генрі Корра й Регіни Діани Ніколсон (США), «Засуджені» Ніка Ріда (Велокибратанія і Росія), «Евгенічні розуми» Павела Стінгла (Чеська республіка і Словакія).

Фільм закриття кінофестивалю - «Щастя» Томаса Бальме (Франція).

Київський міжнародний фестиваль документального кіно дебютував як всеукраїнський у 2001-му. За два роки він отримав статус міжнародного. За час своєї діяльності «Кінолітопис» презентував сотні документальних фільмів. Найвищу нагороду - «Золотий кадр» - отримували кінооператори Володимир Піка (за роботу в фільмі «Михайло Булгаков. Київські сни»), Сергій Михальчук (за фільм «Шляхом Колумба»), режисер-оператор Олександр Коваль (за фільм «Гамлет» з хеппі-ендом»); російські режисери Сергій Говорухін за художньо-публіцистичний фільм «Прокляті та забуті», Андрій Осипов за кінотрилогію «Поети срібного століття» та Едгар Бертенєв («Яптік-Хесе»).

Також нагородами фестивалю є «Золота Софійська фреска» та «Київська кінопремія», «Початок». Крім того, щороку Оргкомітет фестивалю відзначає видатних діячів культури, мистецтва, науковців та громадських діячів почесною нагородою Лицарський орден «Маестро» «За особистий внесок у кіномистецтво та високу професійну майстерність».

Почесним президентом кінофестивалю є український кінорежисер і оператор Олександр Коваль, генеральний директор - Лариса Єфіменко.