Обама: Дії Росії в Україні стали несподіваним і серйозним викликом для НАТО

Дії Росії щодо України виявилися несподіваними для НАТО і стали серйозним викликом для безпеки всіх країн-учасниць цієї організації

Таку думку висловив 26 вересня президент США Барак Обама у зв'язку із завершенням роботи на своєму посту генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Андерса Фога Расмуссена, передає Еспресо.TV з посиланням на ИТАР-ТАСС.

Глава американської адміністрації вважає, що багато в чому завдяки Расмуссену НАТО зумів "дати відповідь на несподіваний і серйозний виклик, яким стали для загальної безпеки агресивні дії Росії на Україну". Крім того, зазначив Обама, генсек НАТО вніс великий вклад у розробку стратегії альянсу в Афганістані, на Балканах і в Лівії, і під його керівництвом ця організація стала сильнішою.

У письмовій заяві президента США говориться також про відповідь країн НАТО на загрозу з боку терористичного угрупування "Ісламська держава" в Іраку і Сирії.

На посту генсека НАТО Расмуссена змінить колишній прем'єр-міністр Норвегії Йенс Столтенберг. Обама висловив упевненість в тому, що він зуміє привнести в роботу організації "енергію, досвід і глибоке розуміння необхідності захисту спільних цінностей і дотримання взаємних зобов'язань в галузі безпеки" країн-учасниць Північноатлантичного альянсу.