Астрономи виявили у Космосі органічні речовини

Німецькі та американські вчені знайшли у космосі сліди ізомерів органічної молекули

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на Ufostation.net.

Астрономи виявили в газопиловій хмарі "Стрілець B2" органічні речовини: структурні ізомери пропілцианіда. Речовина, що називається також бутіронітрил, або нітрил масляної кислоти, містить молекули з чотирма атомами вуглецю, сімома - водню і одним - азоту. 

У нормальних умовах на Землі бутіронітрил являє собою погано розчинну у воді безбарвну рідину; використовується для органічного синтезу. З'єднання відносяться до класу алкідних цианідів і є найскладнішими з виявлених в міжзоряному просторі. 

Дослідники розробили модель, що дозволяє пояснити наявність таких сполук в газопиловій хмарі. Згідно з цією моделлю, органічні молекули утворюються за участю льоду і радикалів на поверхні частинок космічного пилу. 

Своє відкриття фахівці зробили, спостерігаючи аномалії в спектрах від випромінювання, що приходить від "Стрільця B2", за допомогою телескопа ALMA (Atacama Large Millimeter / Submillimeter Array), розташованого в Чилі. 

Пророкування наявності таких молекул в космосі було зроблено ще в 1980 році. Однак тільки зараз, за словами дослідників, їм вдалося безпосередньо переконатися в їхьому існуванні в міжзоряному середовищі. 

На думку вчених, їхнє відкриття дає надії в можливість виявлення амінокислот або їхніх слідів в міжзоряному просторі. Також дослідження вчених побічно може сприяти гіпотезі про привнесення життя на Землю астероїдом або іншим космічних тілом. 

В хмарі не вперше виявляють органічні речовини. Так, ще 2008-го року в ній знайшли аміноацетонітрил - попередника амінокислоти гліцин. А ще 2009 року німецькі вчені з Інституту Макса Планка також повідомили про відкриття в спектрах від газопилової хмари слідів бутіронітрилу і етілформіату. 

"Стрілець B2" знаходиться на відстані 26 тисяч світлових років від Сонячної системи поряд з центральною частиною Чумацького Шляху. Газопилова хмара є регіоном інтенсивного зореутворення. Його маса в три мільйони разів перевищує сонічну.