Партія Олланда втратила більшість у французькому Сенаті

Правляча у Франції Соціалістична партія втратила більшість у Сенаті

Як свідчать попередні результати часткових виборів у верхню палату парламенту республіки, правоцентристська опозиція отримає як мінімум на 12 сенаторських місць більше, ніж ліві партії на чолі з соціалістами. Такі дані станом на 22:00 неділі (23:00 за Києвом), передає Еспресо.TV з посиланням на ИТАР-ТАСС.  

Всього на даний момент розподілено 175 з 179 сенаторських мандатів, виставлених на голосування. З них 114 місць отримали кандидати від правоцентристських сил, включаючи головну опозиційну партію Союз на підтримку народного руху, а також Союз демократів і незалежних та інші праві партії. 

В активі соціалістів, "зелених" та їх союзників на лівому фланзі - 59 місць. 

Загалом, враховуючи другу половину сенаторського корпусу, яка не зазнає цього року ротації, з 348 місць в Сенаті більшість в оновленому складі палати отримає консервативна опозиція - на її рахунку щонайменше 187 місць, тоді як у лівих залишиться тільки 155 мандатів. 

Доля ще чотирьох місць у верхній палаті парламенту вирішується зараз в заморських департаментах - Французькій Гвіані, на острові Сен-Мартен і у Французькій Полінезії. Через різницю в часових поясах остаточні результати голосування стануть відомі згодом, проте на загальну картину вони фактично вже не вплинуть.