Росія готується до відключення SWIFT

Центральний банк Росії протестував банківську систему на випадок, якщо за рішенням ЄС Росію все-таки відключать від SWIFT, і дійшов висновку, що транзакциям всередині країни нічого не загрожує

Проте відключення від SWIFT призведе до зростання цін на перекази грошей за кордон в два-три рази, а також до значного уповільнення таких трансакцій, повідомляє «Газета.Ru».

Тестування систем міжбанківських комунікацій проходило в минулий вівторок. Банки і ЦБ досліджували можливості каналів передачі і перевіряли стійкість системи при максимальному навантаженні. За результатами тестування система була визнана надійною, заявило джерело в Центробанку.

«Результати тестування показали, що система передачі транзакцій може працювати стабільно навіть при високих навантаженнях, а швидкість передачі даних залишається на прийнятному для сучасної банківської системи рівні. Тому зараз, після тестів, можна вже впевнено говорити: відключення SWIFT чи не позначиться на міжбанківських транзакціях всередині країни », - зазначає джерело.

Втім, налагодження системи міжбанківських переказів усередині Росії не знімає проблеми відправки грошей за кордон. Для її вирішення Центробанк наказав банкам почати тести старих каналів зв'язку. «Після завершення тестування системи внутрішньоросійських платежів банки повинні підняти всі договори з західними партнерами і знайти можливість налагодити транскордонні міжбанківські перекази через старі канали зв'язку, наприклад Telex. Тестування даних каналів і шлюзів має розпочатися найближчим часом», - повідомило джерело в ЦБ.

На думку учасників фінансового ринку, якщо SWIFT все-таки буде відключена, перехід на Telex буде пов'язаний зі значними витратами для банків, а вони, в свою чергу, спробують перекласти свої витрати на відправників і одержувачів платежу.

При цьому в разі відключення системи SWIFT відразу ж замінити її технологіями з минулого не вийде: терміни переходу на Telex можуть бути досить істотними.

Час, необхідний на стиковку з банківською операційною системою, профільні співробітники російських банків оцінюють мінімум в один місяць.