Росія висунула фільм "Левіафан" на "Оскар"

На засіданні Російського оскарівського комітету вирішено висунути на премію "Оскар" в номінації "Найкращий фільм іноземною мовою" драму Андрія Звягінцева "Левіафан"

У фільмі знялися Олексій Серебряков, Олена Лядова, Володимир Вдовиченков, Роман Мадянов, Анна Уколова та інші, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Левіафан" - це авторська інтерпретація історії біблійного Іова, розказана на матеріалі сучасної Росії.

Світова прем'єра "Левіафана" відбулася на 67-му Канському міжнародному кінофестивалі, де стрічку нагородили призом за найкращий сценарій. У Північній Америці фільм був вперше показаний 10 вересня на кінофестивалі в Торонто.

Конкуренцію "Левіафану" склав фільм "Гірко" Жори Крижовнікова, однак картина Звягінцева перемогла більшістю голосів. 

На думку кінокритика Кирила Разлогова, гідними кандидатами для обговорення були ще тільки дві картини з 15 розглянутих комітетом. 

"Гідними розгляду, крім "Левіафана", я бачив дві картини, і насамперед тому, що вони були б зрозумілі американському глядачеві. Це картина Кончаловського, яку сам режисер зняв з обговорення, і фільм "Дві жінки", який членам комітету міг здатися занадто класичним, але, безумовно, був би зрозумілий і американської аудиторії ", - пояснив Разлогов. 

Він зазначив також, що у американського глядача буде перевага перед вітчизняним, адже американці "дивитимуться фільм, не знівечений купюрами через нецензурну лексику". 

Північноамериканська прем'єра картини відбулась 10 вересня 2014 в рамках міжнародного кінофестивалю в Торонто. Зараз картина Звягіцева включена в "лонг-лист" (попередній список номінантів) Європейської кіноакадемії. В північноамериканський прокат фільм випустить компанія Sony Classics в грудні 2014 року.

Звягінцев зізнався, що поки "не готовий ділитися емоціями з цього приводу". Також він не уточнив, в якому вигляді фільм буде представлений на суд американським кіноакадемікам - в авторській версії або в переозвученій, без ненормативної лексики.

Раніше від участі в "оскарівської гонці" за власним бажанням відмовився режисер Андрій Кончаловський. Він попросив комітет не розглядати свій фільм "Білі ночі листоноші Олексія Тряпіцина" при висуненні картин від Росії. Його стрічка була відзначена за кращу режисуру у Венеції. 

Днями Андрій Кончаловський попросив виключити з числа претендентів на "Оскар" фільм "Білі ночі листоноші Олексія Тряпіцина", що приніс йому приз за кращу режисуру на Венеціанському кінофестивалі.