Експерти підрахували, скільки грошей доведеться витратити Обамі на боротьбу з терористами

Сполучені Штати витратили близько 1 мрлд доларів на військову операцію проти «Ісламської держави» після того, як 11 вересня президент Обама оголосив про нову стратегію боротьби з тероризмом на Близькому Сході

Про це йдеться в доповіді Центру стратегічних та бюджетних оцінок (Вашингтон, США), оприлюдненій у понеділок, передає Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"Вартість американських військових операцій проти ІД в період по 24 вересня становила близько $780-930 млн. Вартість майбутніх дій залежить, передусім, від того, як довго триватиме участь США, якою буде інтенсивність повітряних операцій, і чи будуть розгорнуті додаткові сухопутні сили, понад заплановану чисельність", - зазначається в доповіді.

Фахівці спрогнозували надалі три варіанти.

При веденні повітряних операцій помірної інтенсивності та розгортанні двохтисячного контингенту сухопутних військ США, витрати становитимуть близько $200-320 млн на місяць.

Якщо ж повітряні операції будуть більш інтенсивними, а контингент сухопутних військ сягатиме 5 тис., щомісячні витрати становитимуть між $350 і $570 млн.

У разі ж значного розширення операції, з розгортанням 25-тисяного контингенту американських військ, витрати США, швидше за все, сягнуть $1,1-1,8 млрд в місяць, йдеться в доповіді.

У річному обчисленні цифри сягатимуть $2,4-3,8 млрд, $4,2-6,8 млрд та $13-22 млрд, відповідно до рівня інтенсивності ведення операції.