Енергетичні напої навпаки викликають втому, - вчені

Вживання енергетичних напоїв призводить до дефіциту заліза в організмі і наспрвді викликає втому

Повідомляє Еспресо.ТV з посиланням на Медікфорум.

За даними Асоціації виробників здорового харчування Великобританії (HFMA) кофеїн, що входить до складу енергетичних напоїв, здатний пригнічувати процес поглинання організмом корисних мінералів, зокрема і залізо. У тій же Британії дефіцит заліза є найпоширенішим розладом харчування, а до 40% дівчат від 11 до 24 років отримують менше заліза, ніж це їм потрібно. 

Приблизно 18% жінок стикаються з дефіцитом заліза через втрату крові, викликану менструацією. Згідно з іншим дослідженням 10% британських підлітків випивають не менше 5 банок кофеінізованих енергетичних напоїв щотижня.

Класичними симптомами дефіциту заліза є втома, проблеми з концентрацією, поганий апетит, бліда шкіра, кола під очима. Рекомендована добова доза заліза для жінок становить 14,8 мг, а для чоловіків - 8,7 мг.

Втім, надмірна кількість кофеїну - це не єдина проблема енергетичних напоїв. В них міститься високий рівень цукру (приблизно 52 г), який значно перевищує добову дозу, рекомендовану ВООЗ. Вчені з Університету Бонна недавно з'ясували, що енергетичні напої впливають на серцебиття, що значно збільшує небезпеку розвитку смертельно небезпечної аритмії серця і навіть інсультів. А дослідники з Університету Мічигану визначили, що підлітки, які активно налягають на енергетики, значно частіше починають зловживати алкогольними напоями, а також приймати наркотики і палити.

Змішування енергетиків і спиртним збільшує ризик алкогольного отруєння.