Лавров звинувачує НАТО в „провокаціях” через Балкани

Глава російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров назвав "помилкою" і "провокацією" розширення НАТО на Балкани.

Про це повідомляє Newsru з посиланням на інтерв’ю, яке міністр дав боснійської газеті Dnevni Avaz.

На питання, як Москва дивиться на перспективу отримання Чорногорією, Македонією та Боснією і Герцеговиною повноправного членства в НАТО, Лавров відкрито заявив, що Москва вважає це "неправильною політикою і провокацією з боку Північноатлантичного альянсу".

"Це, в певному сенсі, безвідповідальна політика, яка підриває рішучість будувати систему загальної безпеки в Європі, рівну для всіх, незалежно від того, чи є країна членом того чи іншого блоку", - підкреслив Лавров.

Як відомо, Чорногорію, Македонію і Боснію об'єднує бажання приєднатися до Північноатлантичного альянсу, наслідуючи приклад Албанії та Хорватії, які стали членами в 2009 році.

Чорногорія ближче інших республік до вступу в НАТО. Боснії і Герцеговині перешкоджають міжетнічні конфлікти, а Македонії - суперечка з Грецією про назву країни.

З усіх країн колишньої Югославії тісні зв'язки з Росією підтримує тільки Сербія, що не прагне поки до вступу в НАТО, - не в останню чергу тому, що не може забути дії альянсу по відношенню до себе в 1999 році.

Сергій Лавров в інтерв'ю газеті підтвердив візит президента Володимира Путіна до Сербії в середині жовтня, приурочений до 70-ї річниці звільнення Белграда від нацистів.