Міжнародне агентство з атомної енергії викрило спроби Росії встановити контроль над ядерними об'єктами Криму

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) публічно викрило та засудило спроби Росії використати механізми агентства для встановлення одностороннього контролю над українськими ядерними об'єктами у Криму

Про це у вівторок на брифінгу в Києві заявив речник МЗС України Євген Перебийніс, посилаючись на результати засідання основного керівного органу атомного агентства - 58-му сесію Генеральної конференції МАГАТЕ, передає Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"У рамках вищого органу агентства було публічно викрито та засуджено спроби Росії використати механізми МАГАТЕ для встановлення та легітимації, всупереч нормам міжнародного права, одностороннього контролю Москви над ядерними об'єктами України у Криму", - сказав Перебийніс.

За його словами, на засіданні Генеральної конференції нашу країну представляла делегація на чолі з головою Державної інспекції ядерного регулювання України Сергієм Божком. Як зазначив речник МЗС, у зв'язку з агресією РФ основний наголос українська делегація зробила на необхідності продовження застосування МАГАТЕ гарантій до всього ядерного матеріалу та ядерних установок в Україні відповідно до Статуту цієї організації, а також з урахуванням норм міжнародного права та виходячи з того, що Крим є невід'ємною частиною України.

"Виступаючи 23 вересня на пленарному засіданні Генконференції, глава делегації України підтвердив неухильне виконання нашою державою зобов'язань за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї", - додав Перебийніс.