Протестні настрої у Гонконгу назрівали давно, - екс-речник МЗС

Екс-речник МЗС Олег Волошин пояснив, чому у Гонконгу почалися протести

Про це він розповів в ефірі Еспресо.TV.

За його словами, протестні настрої у Гонконгу назрівали давно.

"Ми останнім часом були сфокусовані на наші проблеми, тому багато для кого це стало несподіванкою. Насправді, спроби китайської влади обмежити автономію Гонконгу відбувалися тривалий час. Вони хотіли позбутися ліберального острову, щоб це не було прикладом для материкової частини КНР вимагати демократичних процесів в країні. Мешканці Гонконгу рішуче проти цього виступили, ось в чому і ситуація полягає", - зазначив Волошин.

Нагадаємо, у Гонконзі 28 вересня почалася масова кампанія громадянської непокори. Поліція застосувала сльозогінний газ проти учасників акції протесту. Також Китай заблокував Instagram через протести в Гонконзі. Однак влада Гонконгу заявила, що протести не змінять позицію Китаю.

Зазначимо, приводом для протестів стала відмова китайської влади від проведення в 2017 р. вільних демократичних виборів глави адміністрації Гонконгу. Влітку активісти провели онлайн-референдум, що в нім взяли участь близько 800 тис. осіб, які виступили за вільні вибори в 2017р., проте Пекін проігнорував результати голосування.