Російських космонавтів і вчених не пустили до Канади

Делегації Роскосмоса і низки профільних російських установ не змогли потрапити на 65-й Міжнародний астронавтичний конгрес

Конгрес відкрився 29 вересня в канадському Торонто. Багатьом учасникам форуму не видали візи, повідомляє Інтерфакс з посиланням на конфіденційне джерело.

"Серед "нев'їздних", зокрема, виявилися льотчик-космонавт Сергій Крикальов (він зараз займає пост першого заступника директора ЦНДІ машинобудування з пілотованих програм), а також генеральний директор цього ЦНДІ Олександр Мильковский", - йдеться в повідомленні. 

З приблизно десяти чоловік, що входять до делегації, візи отримали тільки два перекладача, які подали документи останніми. На думку співрозмовника агентства, той факт, що росіяни залишилися без віз, має політичне підгрунтя. 

"Саме тому було прийнято рішення відмовитися від поїздки в Торонто делегації Роскосмосу, - заявив він, зазначивши, що, ймовірно, аналогічна ситуація склалася і у китайської організації.

"Крім того, поза конгресом, тема якого цього року - "Наш світ потребує космосу" - залишилися делегації низки країн Близького і Середнього Сходу", - додає джерело. 

Сам Крикальов не вважає, що причиною неотримання візи є "якась зловмисна дія".

"Трохи пізніше подали заявку, іноді встигають прискорювати, а цього разу не встигли. Нічого тут такого немає. Це деяка нестиковка", - зазаначив Крикальов.

Раніше у Нью-Йорку відкрилася перша Всесвітня конференція з питань корінних народів, в якій взяв участь і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.