Російським депутатам заборонять їздити за кордон без дозволу спікера

Заступник глави конституційного комітету Держдуми Росії, глава юридичної служби КПРФ Вадим Соловйов пропонує заборонити російським парламентаріям зарубіжні поїздки без дозволу голови палати

Про це пише у вівторок газета "Известия"

За словами Соловйова, це дозволить уникнути повторення ситуацій з екс-головою інформаційного комітету Олексієм Митрофановим, який покинув країну після позбавлення депутатської недоторканності у зв'язку з кримінальною справою, і Іллею Пономарьовим, якому пізніше був заборонений виїзд з Росії через великих боргів. На думку Соловйова, якщо поїздка відбувається не під час відпустки, депутат зобов'язаний надати голові Думи певні документи. 

"Якщо через хворобу, то повинен бути направлення з лікарні, де обслуговуються парламентарії, що пояснюють документи, що лікування повинно проводитися саме за кордоном, і дозвіл на виїзд від голови Держдуми. Якщо це службове відрядження, то також має бути дозвіл на виїзд від голови парламенту, якщо партійна відрядження, то до дозволу голови Держдуми потрібно додавати дозвіл партійного керівництва", - цитує видання слова Соловйова. 

"Несанкціонований виїзд повинен супроводжуватися санкціями, аж до позбавлення мандата", - вважає депутат. 

В березні 2013 року ЗМІ повідомляли, що кілька російських парламентаріїв пропонували внести аналогічні зміни в регламент Держдуми, заборонивши депутатам закордонні поїздки в тижні роботи в регіонах і комітетах без дозволу спікера. На їх думку, такі заходи допомогли б запобігти повторенню випадків, подібних поїздці есера Дмитра Гудкова в США, коли він виступив в американському сенаті з критикою корупціонерів у вищих ешелонах російської влади.