Санкції закривають Росії шлях в космос

Санкції проти Росії досягли "космічних масштабів"

Про це пише Spiegel. За відомостями видання, через обмеження агентство "Роскосмос" відчуло гостру потребу в американській і європейській електроніці для своїх космічних кораблів.

Бортову електроніку та засоби захисту космічних літальних апаратів від опромінення Росія теж закуповувала на Заході. Але тепер це стало неможливо через заборону на продаж товарів подвійного призначення.

Видання пише, що компоненти для космічних кораблів Росія закуповувала в США і ЄС десятиліттями і власного виробництва аналогів вже немає.

Віце-прем'єр-міністр Росії Дмитро Рогозін "говорить про імпортозаміщення", однак, на думку оглядача видання, в РФ в даний час немає можливості виробляти замінники західних космічних технологій "на застарілому обладнанні і без фахівців, які розуміють, як це можна зробити". Оглядач німецького видання зауважує, що на початок виробництва та залучення фахівців Росії знадобиться не один рік.

Глава державної Об'єднаної ракето-космічної корпорації Росії Ігор Комаров пропонує піти іншим шляхом і знайти замінник технологіями з США та ЄС в Азії. Зокрема, на його думку, постачальників можна знайти в Південній Кореї та Китаї.