Санкції змусили американську ExxonMobil згорнути 9 з 10 спільних з "Роснефтю" проектів

Представник Exxon Алан Джеферс, що компанія виконала вимогу влади США щодо згортання діяльності в Росії, і до 26 вересня вийшли з більшості спільних проектів з «Роснефтью

Відповідно до стратегічного угодою між ExxonMobil і «Роснефтью» було 10 спільних проектів, включаючи геологорозвідку і освоєння російського шельфу в Чорному морі і в Арктиці, а також проекти в Західному Сибіру, пише РБК

Згортання робіт по дев'яти з 10 проектів завершилося до 26 вересня, підкреслив він. Виняток склала тільки розвідувальна свердловина «Університетська-1» в Карському морі, буріння якої було в просунутій стадії, тому Мінфін США надав компанії відстрочку для безпечного згортання робіт. Якраз напередодні Exxon і «Роснефть» закінчили буріння, попередня оцінка ресурсної бази родовища, яке назвали «Перемога», склала 38 млрд куб. м газу і більше 100 млн т нафти. 

12 вересня Мінфін США заборонив американським фірмам поставляти в Росію обладнання і технології, а також надавати послуги, якщо вони будуть використовуватися в арктичних, глибоководних або сланцевих проектах. Зокрема, більше не можна надавати бурові, геофізичні, геологічні, логістичні та управлінські послуги. На виконання цих вимог у американців було два тижні - до 26 вересня. 

«Роснефть» і ExxonMobil підписали угоду про стратегічну співпрацю влітку 2011 року. Вона передбачає геологорозвідку і освоєння трьох ліцензійних ділянок «Роснефти» в Карському (Східно-Приновоземельські 1, 2 і 3) і Чорному морях (Туапсинський ліцензійний ділянку). Частка участі «Роснефти» в цих проектах - 66,7%, ExxonMobil - 33,3%. Торік вони підписали угоду про участь американської компанії в освоєнні ще семи ділянок на російському шельфі: Північно-врангелівських-1, Північно-врангелівських-2 і Південно-Чукотському в Чукотському морі, Усть-Оленекском, Усть-Ленський і Анісінско-Новосибірськом в море Лаптєвих і Північно-Карському блоці в Карському морі. Крім того, «Роснефть» і Exxon створили СП «Трізнефть Пілот» для реалізації проекту досвідченої видобутку запасів важкодобувані нафти в Західному Сибіру (51% і 49% відповідно). 

«Роснефть» і Exxon планували пробурити до 40 розвідувальних свердловин на російському шельфі до кінця 2018 року. Exxon володіє 33% спільного підприємства «Карморнефтегаз», яке веде роботи в Карському морі і оплачує більшість витрат на геологорозвідку («Університетська-1» обійдеться компанії більш ніж в $ 600 млн). В цілому контракт компаній з геологорозвідки оцінюється в $ 3,2 млрд.