В Каліфорнії вирішили урегулювати законом секс між студентами

Каліфорнія стала першим американським штатом, що вирішили законодавчо врегулювати сексуальну активність студентів в кампусах державних університетів

Новий закон, підписаний губернатором Джеррі Брауном, в Каліфорнії називають "Yes means yes" ("Так" означає "так"). Згідно з документом, перш ніж вдатися до будь-якого роду сексуальних утіх, студенти повинні заручитися "позитивно вираженою, чіткою і добровільною" згодою всіх учасників, передає Еспресо.TV з посиланням на ВВС.  

Передбачається, що це має бути саме згода, а не "мовчання або недостатньо ефективний опір".

Юристи кажуть, що згода може бути і невербальною, якщо вона виражене "чітко і недвозначно".

Документ наголошує, що особа, яка знаходиться в стані сну, алкогольного або наркотичного сп'яніння, а також без свідомості, таку згоду дати не спроможна.

За оцінками представників американської влади, кожна п'ята жінка за роки навчання в університеті зазнає сексуального насильства.

Згідно з даними міністерства освіти США, в десятках університетів і коледжів країни виявлено порушення, допущені при розслідуванні подібних випадків.

Як сподіваються прихильники закону, він змінить уявлення суспільства про те, що ж таке зґвалтування.  

Критики, у свою чергу, відзначають, що новий закон "небезпечно розширює тлумачення терміну "сексуальне домагання".

Представники громадської організації "Національна коаліція на підтримку чоловіків" засудили документ, назвавши його "​​чоловіконенависницьким".

 

Вони стверджують, що за допомогою прийнятого закону "можуть бути зруйновані невинні життя", оскільки документ, за їх словами, заохочує помилкові звинувачення.