Баррозу застеріг Москву від введення нових мит для українських товарів

Президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу застеріг російського лідера Володимира Путіна проти застосування нових торгових бар'єрів стосовно України

Про це повідомляє rfi з посиланням на агентство France-Presse.

Застосування декрету, недавно прийнятого російським урядом, "що пропонує нові торговельні бар'єри між Росією і Україною", суперечить рішенню ЄС відкласти прийняття торговельної частини угоди про асоціацію Україна - ЄС, підкреслив Баррозу в своєму листі Володимиру Путіну.

"Ми готові продовжувати взаємодію щодо уникнення негативних наслідків для російської економіки, що випливають із імплементації угоди про вільну торгівлю", - йдеться в листі. Разом з тим Баррозу зазначив, що угода про асоціацію є двосторонньою, і, відповідно до міжнародного права, які-небудь його зміни до неї можуть бути прийняті лише на прохання однієї зі сторін і за умови згоди іншої.

Крім того, додав Баррозу, в Єврокомісії очікують, що "швидкий і рішучий прогрес може бути досягнутий в тристоронніх переговорах по газу". За його словами, мова йде про "взаємоприйнятне проміжне рішення на майбутній зимовий період".

На думку глави ЄК, в першу чергу повинні бути відновлені "поставки енергоносіїв громадянам України" і виконані всі зобов'язання перед споживачами в ЄС.