Джемілєв заявив про зникнення 18 татар за час окупації Криму

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів на засіданні ПАРЄ, що за час російської окупації Криму безвісти зникло 18 кримських татар

Про це він заявив у залі сесійних засідань Парламентської асамблеї Ради Європи у середу, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Загалом за час окупації безвісти зникло 15 татар і лише одне знівечене тіло нам вдалося знайти. Ще троє зникли минулого тижня. Зокрема, останнім зник в Євпаторії 29 вересня ц.р. Едем Асанов. Місцева влада жодними відомостями про цих людей не володіє", - сказав він.

За словами Джемілєва, кримськотатарське населення піддається жорсткому тиску з боку окупаційної влади Криму, багато татар арештовані без будь-яких правових підстав.

"Усім Кримом прокотилася хвиля обшуків будинків кримських татар, мечетей, навчальних закладів, бібліотек. Останнього тижня проведено понад 40 обшуків за формальними приводами", - зазначив він.

Лідер кримських татар наголосив, що загальновизнані свободи в Криму взагалі відсутні.

"Якщо збирається більше 3 осіб – це незаконне зібрання, що карається високими сумами штрафів", - сказав він.

Крім того, розповів Джемілєв, на території півострова запроваджено цензуру щодо усіх вільних ЗМІ.

Також незаконна влада депортує кримчан або забороняє їм в’їзд на територію півострова. Він додав, що окупанти погрожують усім, хто не визнає законність приєднання українського півострова до РФ. На його думку, це ніщо інше, ніж загроза нової депортації та геноциду кримськотатарського народу.

Нагадаємо, у своєму виступі Джемілєв такого висловив побоювання щодо російського вторгення з Криму і масового винищення кримських татар при цьому.