Фірташ намагається відстрочити виплату мільйонних боргів українській держкомпанії

Заарештований у Відні Фірташ намагається врятувати залишки свого бізнесу в Україні. Якщо суди задовольнять позови черкаського "Азоту" і "Рівнеазоту", реальна сума боргу його хімзаводів перед "дочкою" державної "Нафтогазу" через десять років залишатиме набагато менше

Про це пише ZN.ua.

Господарський суд Черкаської області в середу, 1 жовтня, розгляне заяву черкаського ВАТ "Азот" про відстрочення на 10 років виплати боргу згідно рішення суду за позовом ДК "Газ України" (дочірня компанія "Нафтогазу України"). Засідання призначене на 14:30 під головуванням судді Н.Спасскіх. 

Ще в 2011 році, 9 березня суд задовольнив позов "Газ України" №09-06 / 2572. Згідно з рішенням, Черкаський "Азот" має сплатити позивачеві більш ніж 165 млн грн заборгованості за раніше спожитий газ. 

Також сьогодні в 12:00 Господарським судом Рівненської області розпочнеться розгляд заяви ПАТ "Рівнеазот" про відстрочення на 10 років виконання рішення суду від 26.03.2013 року по справі №918 / 213/13-г за позовом ДК "Газ України". "Рівнеазот" заборгував "Газ України" 19 701 млн грн за спожитий раніше газ. 

Хімічні підприємства ПАТ "Рівнеазот" і ВАТ "Азот", а також горлівський концерн "Стирол" і "Сєвєродонецьке об'єднання" Азот" входять в холдинг Ostchem, який в свою чергу входить в Group DF українського бізнесмена Дмитра Фірташа. 

Фірташ, кілька місяців тому заарештований у Відні, і після внесення застави в даний час знаходиться під домашнім арештом. Як пише видання він намагається врятувати залишки свого бізнесу в Україні. Враховуючи цю обставину, Фірташ явно розраховує на відстрочку виплати майже 185 млн грн на 10 років. 

На думку юристів, якщо суди задовольнять прохання ПАТ "Рівнеазот" і ВАТ "Азот", через 10 років реальна сума боргу може бути істотно зменшена внаслідок інфляції та "Газ України" (тобто НАК "Нафтогаз України") ризикує недоотримати значну суму боргу цих підприємств Фірташа, тим більше, що невідомо, що станеться з бізнесом власника Group DF до 2024 року.