Мультфільм "Том і Джеррі" звинувачений у расизмі

Мультфільми про Тома і Джеррі, що їх показує для своїх передплатників телевізійний інтернет-канал Amazon Prime Instant Video, останнім часом супроводжуються попередженням про те, що деякі сцени цього шедевра світової мультиплікації відрізняються "расовими забобонами"

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на BBC.

Мультфільми режисерів Вільяма Ханни і Джозефа Барбери про мишу і кота, зняті більше 70 років тому, звинувачені в расистських стереотипах, допущених в зображенні одного з персонажів - чорношкірої домробітниці. 

Попередження компанії Amazon вказує на те, що подібні забобони свого часу були поширені в американському суспільстві. 

Тому серії "Том і Джеррі" тепер супроводжуються ярликом "етнічні та расові забобони". 

Професор соціології та коментатор з питань культури Френк Фуреді назвав цю ініціативу "безглуздою". За його словами, це приклад помилкового моралізаторства і вид цензури, що нею охоплено культурне життя Сполучених Штатів. 

"Ми намагаємося судити про людей, які жили в минулому, керуючись нашими нинішніми уявленнями", - говорить професор Фуреді. 

Перший фільм "Том і Джеррі" був знятий в 1940 році на кіностудії MGM. З тих пір зняті понад сто серій цього мультфільму, що отримав сім "Оскарів". 

Звинувачення в расизмі звучать на адресу цих мультфільмів не вперше. В 1960-х роках для показу по американському телебаченню навіть були відредаговані деякі серії.

Висловлювалося невдоволення і тим, що деякі персонажі мультфільму палять, після чого були підкориговані деякі сцени в більш пізніх серіях. 

Стів Абрахарт, ведучий курса лекцій з мистецтва анімації в університеті Де Монтфор, вважає якість анімації у серіалі"Том і Джеррі" видатним навіть за сучасними мірками. 

За його словами, студенти, які вивчають історію анімації, не здивовані тим, як понад півстоліття тому американці ставилися до питань раси і етнічної приналежності. Вони добре розуміють, що це ставлення змінювалося з часом, каже Стів Абрахарт.