Росія ускладнила доставку вантажів з України

З 1 жовтня 2014 року, на вимогу російських залізничників, "Укрзалізниця" надаватиме інформацію про всі вантажних вагонах, які прямують транзитом або на експорт в країни-члени Митного союзу: Росію, Білорусь, Казахстан, - за чотири години до перетину кордонів Росії чи Білорусі

Раніше документи передавалися в електронному вигляді при відправленні поїзда з прикордонній передавальній станції, повідомляє прес-служба Укрзалізниці. 

Також розширився перелік даних щодо вантажу - раніше "Укрзалізниця" передавала в електронному вигляді накладну і поїзну передавальну відомість, тепер, крім того, повинні надаватися додаткові відомості про вантаж з рахунку-фактури і пакувального листа та найменування вантажу в кодуванні класифікатора зовнішньоекономічної діяльності Митного Союзу. При цьому ВАТ РЖД буде консолідувати всю інформацію про вантажі. 

Росіяни пояснили, що мета даного рішення - підвищення ефективності митного контролю та скорочення часу проведення митних операцій з товарами, що ввозяться на територію Митного Союзу. 

Зараз з країнами ЄС подібні питання вирішуються набагато простіше. Також відпрацьовано інформаційну взаємодію з білоруськими залізницями. Тому в головному комерційному управлінні Укрзалізниці вважають, що мета таких ускладнень - у створенні більш жорстких умов для країн, що не входять в єдину митну територію МС.