Українські митці здійснили символічне спалення «Мавзолею»

Таким перформансом у Херсонській області завершився Міжнародний симпозіум сучасного мистецтва

Херсонські художники вирішили позбавитися тягаря тоталітарної епохи, повідомляє Cultprostir.

Херсонська область майже вся очищена від Леніних, тому "валить" нема чого. На півострові Бірючий митці Василій Грубляк та Олексій Золотарев з арт-групи «GAZ» побудувати Мавзолей посеред степу. Під час Міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва «Бірючий» художники за тиждень побудували авторський варіант легендарної усипальниці та назвали її RuТИНА.

Фото: cultprostir.com.ua

Під час закриття симпозіуму був проведений акт демонстративного спалення об’єкту «RuТИНА». Свій перформанс митці назвали «Конфуз». Приводом для назви стала фраза, яку висловив постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін про те, що збитий малайзійський "Боїнг-777" – це "конфуз" бойовиків, а не теракт.

Художники зазначають: «RuТИНА» - не просто побудова шестиметрової декорації чи спроба поглумитися над померлим, як декому може здатися. Це символ абсолютного звільнення. Нам варто позбавитись тягаря тоталітарної епохи, скинути із себе нав'язаних нам ідолів і не створювати аналогічних. Наше завдання - максимально відобразити дійсність на емоційному рівні всіма доступними засобами. Ми маємо будувати вільну країну, прикладаючи до цього максимум зусиль».