"Нафтогаз" готовий заплатити $1,9 млд "Газпрому", але в рахунок нових поставок газу

"Нафтогаз України" готовий заплатити $1,9 млрд "Газпрому" в рахунок нових фіксованих поставок газу взимку, які складуть 5 млрд кубометрів

Про це повідомив глава НАКу в інтерв'ю Handelsblatt, передає ПРАЙМ.

Він також додав, що після оплати 1,9 млрд доларів Україна хоче отримати опціон на ще 5 млрд кубометрів газу. 

"Суперечливо, чи коштує поставлений газ 3,1 млрд доларів або, як вимагає "Газпром", 5,2 млрд доларів. Росія в односторонньому порядку збільшила ціну. Тому ми прийняли правові заходи відносно цього кроку в міжнародному арбітражному суді в Стокгольмі. На Наразі ми готові платити половину нашого боргу і 1,9 млрд доларів в рахунок нових поставок газу. "Газпром" потім зобов'язаний надати нам 10 млрд кубометрів газу цієї зими: 5 млрд з яких фіксовані поставки, решта 5 млрд кубометрів в якості опції ", - сказав Коболєв. 

Глава "Нафтогазу" додав, що 10 млрд кубометрів зможуть допомогти Україні спокійно пройти зиму. "5 млрд кубометрів - це достатньо і з міркувань безпеки ми також хочемо опціон на 5 млрд кубометрів більше. Але другі 5 млрд кубометрів ми насправді хочемо отримати від країн ЄС через реверс", - додав він. 

Коболєв також підкреслив, що у "Нафтогазу" дві основні вимоги: комерційний контракт з "Газпромом", за яким Росія "не зможе змінювати ціну на газ на свій розсуд" і новий контракт з транзиту газу через Україну.