США пригрозили Китаю "військовою відповіддю" у випадку загострення конфлікту з Японією

Заступник глави Пентагону Роберт Уорк заявив, що США готові дати "військову відповідь" у разі загострення конфліта між Китаєм і Японією через острови Сенкаку

Про це пише NEWSru.ua з посиланням Defense News.

"Поки острови Сенкаку перебувають під японським контролем, стаття 5 застосовується, і ми дамо відповідь у разі спроби захопити Сенкаку", - сказав Уорк. "Ми, зрозуміло, дамо військову відповідь на будь-яку агресію відносно наших союзників", - додав він.

Заступник глави Пентагону назвав союз з Японією "наріжним каменем" союзів, укладених США в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Він нагадав, що до 2020 року американський флот і військово-повітряні сили планують розмістити 60% своїх сил - 100 000 військових - в АТР. Уорк зазначив, що розширення сфери впливу Пентагону буде відбуватися незалежно від оборонного бюджету.

"Саме це робить нас єдиною справжньою світовою державою", - підкреслив Уорк.

Нагадаємо, напередодні візиту до Японії навесні цього року президент США відкрито підтримав японську сторону в суперечці за острови і нагадав, що територіальна цілісність країни гарантована двостороннім договором про взаємну оборону між Японією і США.

В ході свого далекосхідного турне Обама також відвідав Південну Корею, Малайзію та Філіппіни.

При цьому всі чотири країни мають з Китаєм невирішені територіальні конфлікти навколо спірних островів у Південно-Китайському і Східно-Китайському морях.