В Німеччині задумались, як приборкати своїх ісламістів, котрі їздять повоювати в Сирію

Уряд Німеччини продовжує пошук важелів тиску на ісламістів що мешкають у ФРН, і регулярно відправляються до Сирії та Іраку для участі в бойових діях на стороні "Ісламської держави"

Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр заявив в ефірі телеканалу ЦДФ, що радикалів можна було б позбавляти закордонних паспортів з метою перешкодити їх виїзду з ФРН і поверненню в країну, повідомляє ІТАР-ТАРС.

"Ми не хочемо, щоб люди з Німеччини і з Європи воювали на стороні ІД проти курдів і єзидів Ми хочемо зупинити експорт бойовиків з Німеччини", - вказав міністр. На його думку, на закордонні паспорти ісламістів можна було б ставити спеціальні позначки або навіть конфісковувати їх, видаючи натомість документи вже іншого зразка, які не дозволяли б виїжджати з країни.

Втім, таку процедуру на даний момент неможливо здійснити через відсутність правової бази, нагадав міністр. У цьому зв'язку де Мезьєр вважає доцільним якнайшвидше почати опрацьовувати це питання. "Я хочу, щоб з цього питання була ясність", - заявив він.

Раніше у ФРН почали розглядати можливість позбавлення тих, хто воює на стороні ІД, не просто закордонного паспорта, а громадянства. Мета - виключити їх повернення на територію федеративної республіки. Глава МВС зазначив, що гіпотетично німецького паспорта позбавити можна тільки тих громадян, які мають два громадянства - німецьке та якесь інше. "Таке я можу собі уявити", - заявив де Мезьєр.