Українська діаспора Лондона закликала Кемерона допомогти звільнити Савченко і Сенцова

Українська діаспора Лондона звернулася до прем'єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона із закликом допомогти якнайшвидшому звільненню Олега Сенцова, Надії Савченко та інших українських активістів, які незаконно утримуються в Російській Федерації

Про це йдеться у повідомленні Посольства України у Великій Британії, передає Еспресо.TV.

Зокрема, у зверненні до прем'єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона активісти просять допомогти звільнити Олега Сенцова, Надію Савченко, Олексія Чірнія, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка, Юрія Яценко та інших українських активістів, які стали жертвами політичних репресій та незаконно утримуються в Російській Федерації.

"Українська громада Великої Британії наголошує на незаконному характері утримання громадян України під вартою у Росії та закликає Вас, пане Прем’єр-міністре, та Уряд Сполученого Королівства докласти усіх можливих міжнародно-правових і політико-дипломатичних зусиль для їх якнайшвидшого звільнення", - йдеться у листі українців до Девіда Кемерона.

У зверненні наголошується на політичному характері обвинувачень проти українських громадян, заангажованості російських слідчих органів та відсутності об’єктивних доказів вини затриманих. "Викрадення громадян України, їх незаконне переміщення через українсько-російський державний кордон, подальше взяття під варту та представлення сфабрикованих звинувачень є грубим порушенням універсальних норм і принципів міжнародного права в сфері дотримання прав людини та основних свобод, а кримінальні переслідування – неправомірними", - звертають увагу очільника британського уряду українці.

За словами авторів листа, такими діями Російська Федерація порушує Європейську конвенцію з прав людини, Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, положення Віденської конвенції про консульські зносини та Міжнародної конвенції про боротьбу із захопленням заручників, зобов’язання Росії у рамках ОБСЄ та ООН, а також Консульську Конвенцію між Україною та Російською Федерацією.

Текст звернення до британського прем'єра було схвалено у рамках акції на підтримку українського режисера Олега Сенцова, яка цими вихідними проходила у Лондоні. У суботу, 27 вересня, в Українському культурному центрі Лондона відбувся показ кінофільму Олега Сенцова "Гамер". Акція організована Посольством України спільно з громадськими організаціями британської столиці - "Лондон Євромайдан" та лондонським відділення Союзу Українців у Великій Британії. Фото із заходу можна переглянути у фотогалереї.

За словами виконувача обов'язків Посла України Андрія Кузьменка, цей кінопоказ було присвячено усім українцям, які були викрадені російськими терористами в окупованому Криму та на Донбасі, незаконно вивезені та ув'язнені за сфабрикованими звинуваченнями в Росії. "Справи проти Сенцова, Савченко та багатьох інших українців мають виключно політичний характер, а їх утримання - незаконне", - наголосив український дипломат.

В організації "Лондон Євромайдан" переконані, що ці кричущі факти порушення прав і свобод людини з боку Росії мають знати в усьому цивілізованому світі і, зокрема, у Великій Британії, в країні, де неможливо уявити подібного. "Ми дуже сподіваємося, що британський уряд не просто зверне увагу на цю проблему, і не обмежиться лише висловлюванням свого занепокоєння, а надасть реальну допомогу у звільненні українців з російського полону", - зазначила активістка "Лондон Євромайдан" Надія Пилипчук.